PIM - også til GS1, ETIM og andre data
Vil I have styr på jeres produktdata i hele forsyningskæden? Og skal I leve op til GS1- og ETIM-standarder? Så er PIM sandsynligvis vejen frem.
Global handel og produktinformation digitaliseres fortsat, og det øger behovet for effektiv håndtering af produktdata. Mange virksomheder skal tilmed leve op til forskellige standarder, der bruges til at identificere produkter, paller, forsendelser og andre elementer i en forsyningskæde. Nogle af de mest udbredte standarder er GS1 og ETIM.
GS1 (Global Standards One) er et internationalt system, der muliggør entydig identifikation af produkter, lokationer og aktører gennem brug af stregkoder og andre teknologier.
ETIM (European Technical Information Model) er en klassifikationsmodel, der standardiserer produktdata for tekniske produkter. At kunne integrere og administrere diverse data og standarder effektivt kræver et system, der kan håndtere store mængder, strukturerede data – og her kommer PIM (Product Information Management) systemer til deres ret.
PIM-systemer kan også være behjælpelige med at udveksle data mellem platforme, som ByggeBasen, Etilize og eSeller.
PIM kort fortalt
Et PIM-system er en softwareløsning, der centraliserer, organiserer og styrer produktinformationer på tværs af forskellige kanaler og platforme, så alle produktdata altid er opdaterede og konsistente.
Det muliggør en ensartet distribution af data til forskellige interessenter, herunder e-commerce-platforme, kataloger, og distributører, som man f.eks. ser det ved PIM-systemet fra Perfion.
Læs også: Vores store PIM-guide
Fordele ved at integrere GS1, Byggebasen og ETIM i et PIM-system
Integrering af GS1, Byggebasen- og ETIM-standarder i et PIM-system giver flere klare fordele:
Effektiv datastyring: Ved at bruge et PIM-system kan virksomheder håndtere både GS1, Byggebasen- og ETIM-data ét sted. Det minimerer risikoen for fejl, som f.eks. manglende eller inkonsekvent produktinformation, hvilket kan skade virksomhedens konkurrenceevne og forsinke produkterne i markedsføringsprocessen eller ved salg.
Ensartet data på tværs af kanaler: Når virksomheder skal sende produktdata til flere markeder eller distributionskanaler, er det essentielt, at data præsenteres på den samme måde. Et PIM-system kan sørge for, at GS1-data som GTIN (Global Trade Item Number) og stregkoder samt ETIM-klassifikationer er korrekt struktureret og tilgængelige på tværs af platforme. Ved at have sine produkter liggende på Byggebasen.dk, sikrer man, at byggemarkeder har adgang til produkter og at disse altid er opdaterede.
Overholdelse af standarder: GS1ogETIM stiller strenge krav til datakvalitet og struktur. Et godt PIM-system kan sikre, at standarderne overholdes ved at implementere valideringsregler, der sikrer, at produktdata altid er komplette og korrekt formaterede. Dertil kan man med den rette integration sikre at data, der ikke er opdateret eller fejler, bliver monitoreret og let kan opdateres direkte fra PIM til den relevante produktdatabase.
Automatisering og tidsbesparelse: Med et PIM-system kan mange manuelle processer automatiseres, f.eks. opdatering af produktattributter, import af nye GS1- eller ETIM-specifikationer og eksport af data til forskellige markeder. Det sparer ikke kun tid, men reducerer også risikoen for menneskelige fejl.
GS1, ETIM og PIM – men hvordan?
GS1-data fokuserer på unik identifikation af produkter og deres logistiske enheder. Et PIM-system, der understøtter GS1, kan:
Automatisk generere og vedligeholde GTIN-numre: GTIN er en grundlæggende identifikator i GS1-systemet og bruges globalt til unik identificering af produkter. PIM-systemet kan generere og opdatere de numre, der er baseret på produktdata.
Administrere stregkoder: Et PIM-system kan sikre, at hver stregkode (enten EAN, UPC eller QR) er korrekt koblet til de respektive GTIN-numre og produktdetaljer, hvilket gør det nemt at tracke og distribuere produkter på tværs af supply chains.
Sikre datakonsistens: Ved at centralisere GS1 data kan PIM-systemet sikre, at de samme produktoplysninger sendes til forskellige kanaler.
Leverandørdata: En integration til PIM sikrer også, at virksomheden let kan importere leverandørinformationer på produktdata. Dette sikrer, at man bruger de rette data, og at disse er opdaterede.
ETIM-standarden giver virksomheder mulighed for at klassificere tekniske produkter i en struktureret form. En stærk PIM-løsning kan:
Klassificere og kategorisere: ETIM klassificerer produkter efter tekniske egenskaber. Et PIM-system kan automatisk tildele produkter den korrekte ETIM-klasse og sikre, at produktattributter, som f.eks. dimensioner, materialer og tekniske specifikationer, er korrekte og komplette.
Supportere flere sprog: ETIM-standarden understøtter flere sprog, og et PIM-system kan let administrere og eksportere produktdata på forskellige sprog uden at ændre i den grundlæggende data.
Integreres med ERP og andre systemer: Mange virksomheder der anvender ETIM-klassifikationer, har allerede eksisterende systemer som ERP (Enterprise Resource Planning) eller PLM (Product Lifecycle Management). Et PIM-system kan integreres med disse systemer for at sikre, at ETIM-dataene er opdaterede og tilgængelige på tværs af organisationen.
PIM integrerer også til platforme som Byggebasen, Etilize og eSeller
Platforme som ByggeBasen, Etilize og eSeller gør det muligt for virksomheder at modtage og dele produktinformationer. Det er derfor muligt at nåbredere markeder, styrke synligheden af produkter og skabe bedre kundeoplevelser. Produktdata i et PIM-system kan også integreres og udveksles mellem platformene.
Her er de centrale trin i denne proces:
Dataforberedelse og centralisering: Først centraliseres al produktdata i PIM-systemet. Data kan inkludere produktbeskrivelser, tekniske specifikationer, billeder, stregkoder, prisoplysninger og lagerstatus. PIM-systemet gør det muligt at samle og standardisere alle disse data, hvilket er afgørende for en ensartet integration på tværs af platforme.
Dataformatering og optimering: PIM-systemet sørger for, at produktdataene formateres korrekt i henhold til de specifikationer, der kræves af de forskellige platforme. For eksempel kan ByggeBasen kræve tekniske specifikationer for byggematerialer, mens Etilize fokuserer på elektronikprodukter og deres funktioner. PIM-systemet kan generere skræddersyede datasæt til hver platform.
Automatiseret eksport: Med PIM-systemet kan produktdata eksporteres direkte til platformene gennem API-integrationer eller filbaserede løsninger som XML eller CSV. Dette automatiserer dataoverførslen og reducerer risikoen for menneskelige fejl.
Synkronisering og opdatering: Når data først er integreret, kan PIM-systemet løbende synkronisere opdateringer. Hvis en produktbeskrivelse ændres, eller der tilføjes nye billeder, vil disse ændringer automatisk blive opdateret på ByggeBasen, Etilize, eSeller og andre tilknyttede platforme. Dertil kan der i PIM også monitoreres, hvis felter fra databasen fejler.
Flersproget support: For platforme der opererer på tværs af flere markeder, såsom Etilize, er det vigtigt, at produktdata leveres på forskellige sprog. Et PIM-system understøtter flersproget indhold og kan automatisk levere de nødvendige oversættelser for hvert marked.
Emballage og leverandøransvar
Leverandøransvar indebærer, at producenter og importører er ansvarlige for de miljømæssige konsekvenser af de produkter og emballager, de bringer på markedet. Emballagelovgivningen regulerer, hvordan emballage skal designes, produceres og bortskaffes for at minimere miljøpåvirkninger. Dette omfatter krav til genanvendelse, mærkning og rapportering af emballagematerialer for at fremme bæredygtighed og reducere affald.
GS1 Trade packaging er netop blevet lanceret til håndtering af emballage, der hjælper med at indsamle, strukturere og deklarere emballagedata. At opsætte PIM til også at håndtere disse emballageinformationer og videredistribuere dem er en oplagt metode til at kunne leve op til det lovkrav.
Konklusion
At håndtere og optimere produktdata i henhold til GS1- og ETIM-standarderne er en stor og vigtig opgave for en lang række virksomheder.
Ved at implementere et PIM-system kan virksomhederne effektivisere deres datastyringsprocesser, sikre konsistens og kvalitet på tværs af kanaler, og overholde internationale standarder.
Hurtigt og nem udveksling af struktureret produktdata mellem platforme som GS1, ByggeBasen, Etilize og eSeller hjælper virksomhederne med at udbrede produkterne på flere markeder og salgskanaler.
Integration af GS1, Byggebasen.dk og ETIM i et PIM-system effektiviserer arbejdet med produktdate og giver virksomhederne et forspring, da de kan reagere hurtigere på ændringer i markedet og undgå inkonsistens i deres data.
Andre spændende artikler om PIM
Hvorfor er PIM vigtig for jeres B2B webshop?